Nyheter från Sagor i Barnradion

 • Charlott Strandberg sitter utomhus under ett träd och läser boken Matilda av Roald Dahl i Barnradion. Infällt i bilden är en tecknad bild av Matilda. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio. Illustration: Erik Svetoft
  Sänds 28 juni - 6 augusti
  Serie i 30 delar.

  Årets sommarserie här i Sagor i Barnradion är en nyinspelning av Roald Dahls populära bok Matilda.

  I sex veckor får barn och föräldrar följa med Charlott Strandberg när hon läser berättelsen om Matilda, flickan som älskar böcker men växer upp i familjen Vidrigsson som varken förstår eller tycker om henne.

  Vi släpper ett avsnitt om dagen så det räcker hela sommaren. Premiär 28 juni!

 • Radioapan står på en scen och presenterar alla djuren som ska uppträda. Guldfisken Bubbel har hatt och visslar under vattnet, elefanten Allan håller i en kom-ihåg-lapp och tapiren Emmot spelar synth. I publiken syns blandade djur. Bild: Patrik Lindvall
  Sänds 14-18 juni 2021
  Serie i 5 delar.

  Radioapan bjuder in till apig talangshow med djuren i Sagoskogen. Det blir lek, sånger och spännande tricks i helt nya avsnitt. Och alla får högsta poäng, varje gång!

  Serien passar för ca 3-8 år och i första avsnittet ska guldfisken Bubbel vissla, elefanten Allan trollar och Emmot visar sina tjusiga peruker. Hemligt välkomna!

 • En tecknad bild där en pojke sitter vid en gravsten. Bild: Helena Willis
  Sänds 7-11 juni 2021
  Serie i 14 delar.

  Morfar har alltid funnits i Elliots liv. Dom spelar bluffstopp och övar straff-fintar. Men en dag är han borta. Det öppnar sig ett stort svart hål inuti Elliot. Som när en meteorit träffar jorden. Hur ska han klara sig utan morfar?

  En varm och vacker berättelse om livet och döden, kärlek och sorg. För ca 5-9 år.

  Lyssna hos UR

 • Johan Glans pratar med en Tyrannosaurus Rex och ser lite nervös ut. Foto: Martina Holmberg
  Sänds 17 - 21 maj 2021
  Serie i 5 delar.

  Hör allt om dinosaurietiden från en som själv var där! Johan Glans läser boken Tony T-Rex familjealbum där ni får höra fakta om dinosaurier på ett lite knäppt och roligt sätt. Vem var störst, farligast, snällast och snabbast?

  Serien passar för 4-10 år och till varje avsnitt finns frågor. Vi har även även en ordlista där knepiga ord som fossil, paleontolog och koprolit förklaras.

 • Tripp_Trapp_Träd_Seriebild radio 7_logga
  Sänds 26 - 30 april 2021
  Ny säsong.

  Följ med programledaren Baura Magnusdottir i åtta nya Tripp, Trapp, Träd-program om hållbarhet. Det kommer handla om vad som händer i komposten, om att återbruka och laga saker, om att använda saker igen eller ge bort.

  Det blir också åtta nya sagor som Philip Zandén läser och givetvis massor med musik.

  Lyssna hos UR

 • Bebispodden om nappar. Ett barn sitter på golvet och leker och smakar på sin goda napp.
  Sänds 5-9 april 2021
  10 poddavsnitt.

  Äntligen dags för tredje säsongen av vår specialskrivna podd för de allra minsta barnen, 0-2 år. Bebispodden är som en ljudlig pekbok för ditt lilla barn!

  Den här gången handlar det om nappen, frukt och studsiga bollar! Och om att bada, krypa och vara i skogen. Och om hästar!

 • Programbild för Pettson och Findus i Barnradion
  Sänds 15-19 mars 2021
  Fem sagor.

  Ann Petrén läser de älskade sagorna om gubben Pettson, katten Findus, hönorna och mucklorna. En mysig serie för de yngsta.

  Hör böckerna När Findus var liten och försvann, Findus flyttar ut, Stackars Pettson, Pettson får julbesök och Tuppens minut av Sven Nordqvist - i helt ny tappning!

 • Gruppbild - Monstervecka
  Sänds 8 - 12 mars 2021
  Fem sagor.

  Alexander Salzberger läser bilderböckerna Rosi i monstertunneln, En stackars liten haj, Nej sa lilla monster, Lisa och monsterhuset och Hej alla monster.

  Ni får höra om en kanin som har monsterskräck, en pojke som hittar en haj i badkaret, lilla monster som provar att säga nej, ett mystiskt monsterhus och en mamma som tar med sitt barn på monsterpromenad i natten.

  Sagorna passar för ca 3-8 år, men lyssna gärna tillsammans.

 • Saga står vid grinden på ett blått staket där det växer fullt med höga solrosor. Hon ser glad ut. Illustration: Emma Göthner
  Sänds 15 - 19 februari 2021
  Fem sagor.

  Följ med Saga när hon går till frisören för första gången, åker med pappa till simskolan, hoppar studsmatta, tappar en tand och undersöker mammas handväska.

  Serien passar för 3-8 år ungefär.

 • Sagan om Hector helikopter. Illustration: Ingrid Flygare
  Sänds 25 - 29 januari 2021
  Fem sagor.

  Den här veckan sänder vi fem spännande sagor i Barnradion. Hör till exempel sagan om Hector som hittade en stor, silvrig helikopter. Tänk att få flyga en sån! Och sagan om Tvätt-Olsson som köpte sig ett sjörövarskepp, eller sagan om Häxan Blåbäret som kunde trolla tårtor av renaste guld.

 • Radioapans mysterier i Sagoskogen: De försvunna plaskpölarna. Bild: Patrik Lindvall
  Sänds 18 - 22 januari
  Serie i 5 delar.

  Det har börjat hända konstiga saker hos Radioapan i Sagoskogen. Plaskpölarna försvinner, det kommer en vimsig vind, en sjögrässallad tar mystiskt slut, det blir skattjakt och en hel timme tappas bort.

  Det är hemligt, apigt, klurigt… Tur att Tassa är en sån bra detektiv!

  Tips: Här finns det fler mystiska avsnitt att lyssna på.

 • Papperskalenderns framsida. Ett myller av karaktärer och väsen, med huvudkaraktärerna Ottilia och Amund i mitten av bilden
  Sänds 1 - 24 december 2020
  Serie i 24 delar.

  Djupt inne i en stor, vild skog finns en stad som styrs av två hertigar. De avskyr varandra – och julen! Barnen Ottilia och Amund bor på slottet, men lever väldigt olika liv. Kan de bli vänner?

  Och hur ska det gå med den stora banketten med omöjliga maträtter som hertig Ludbert planerar till hertigafton?

  Julkalendern Knäckarbanketten passar för barn mellan 7-13 år ungefär.

 • Boken Hemma hos Plupp ligger på färgglada höstlöv. Bokomslag: Inga Borg
  Sänds 16 - 20 november 2020
  Sagor.

  I fyra nya Småsagor hälsar vi på hemma hos Plupp, hör om när några barn ser till att kvällen inte kommer, får reda på hur det kan kännas att vara en igelkott och hör en saga om vad ett föl hittar på.

  Lyssna hos UR - Hemma hos Plupp
  Lyssna hos UR
   - Pappa Mörker, del 1
  Lyssna hos UR - Varför ingen klappar Igelkotten
  Lyssna hos UR - Fölet

 • Bokomslag med Sagan om det röda äpplet - och ett foto av Sven Wollter. Foto: Micke Grönberg/SR
  Saga.

  Som minne av Sven Wollter och alla sagor han läst in för Barnradion lägger vi ut en mysig inläsning från 2004 av bilderboksklassikern om farbrorn och hans röda äpple. Hur gick det egentligen till när äpplet mognade och blev så fint?